Campanie concertata impotriva romilor


Exista in ultimele saptamani un soi de competitie intre Evenimentul Zilei si Jurnalul National, cu privire la titlul de „articolul  discriminator al anului”. Aici gasiti povestea ‘tiganilor’ care au angajati romani, un lucru inadmisibil, iar aici aveti povestea ‘tiganilor’ care sunt comparabili cu talibanii.

Personal, sunt extrem de dezamagit si furios. Cum este posibila perpetuarea unor astfel de stereotipuri? Cum e posibil ca un redactor sa permita publicarea unor astfel de reportaje lipsite de continut si analiza, al caror scop unic este incitarea la ura? Etnicii romi sunt tinta acestor atacuri, iar solutiile nu au cum sa fie o izolare, asa cum puteti citi aici despre un primar din Baia Mare si initiativa sa nastrusnica de a contrui un zid in jurul cartierului de romi.

Romii sunt scosi tapi ispasitori pentru tot ce e mai rau in Romania. Romii sunt vinovati de saracia romanilor, caci fura. Romii sunt vinovati de criza politica si economica, caci primesc ajutor social necuvenit. Romii sunt vinovati de lipsa moralitatii societatii romanesti, caci au acaparat cultura ‘romaneasca’.

Trebuie sa intelegem mai multe lucruri:

  • Romii au fost robi la romani pana in 1860, ceea ce inseamna o cultura institutionalizata de dezavantajare a acestora
  • A instiga la ura impotriva romilor nu va rezolva niciuna dintre problemele cu care se confrunta si ne confruntam cu totii
  • In conditiile in care statisticile arata ca egalitatea de sanse pentru romi este inexistenta, la ce sa ne asteptam? Parintii nu au bani sa-si trimita copiii la scoala, iar adultii care vor sa-si gaseasca o slujba nu sunt angajati tocmai pentru ca sunt romi.
  • Nu exista solutii pe termen scurt, insa avem nevoie de o politica continua de ajutorare a familiilor de romi, fara insa a le distruge cultura si a-i ‘asimila’
  • Sunt o serie de probleme sistemice pe care trebuie sa le adresam: accesul la educatie, la apa potabila, la locuinte, la sanatate samd.

Ceea ce am citit cu totii in Evenimentul zilei si Jurnalul national ar trebui sa reprezinte un semnal de alarma ca nu stim cum sa ne tratam minoritatile. Reporterii in cautare de senzational trebuie sa reprezinte cazuri izolate, caci nu avem cum sa construim pe o fundatie de discriminare si ura.

One thought on “Campanie concertata impotriva romilor

  1. Cei mai periculosi sunt romanii care fac propaganda tiganeasca.Eu nu cred ca ei sunt atat de saraci cu duhul,eu cred ca ei sunt platiti.Cel mai mare pericol pt. Romania il reprezinta tiganii.Autorul articolului criminal de mai sus de ce nu spune ca Romania e singura tara din lume cu invatamant in limba tiganeasca,pe cand tiganii din celelalte tari nici nu stiu ca exista o limba tiganeasca?Pt. ca el, impreuna cu ceilalti este COMPLICE.

Lasă un răspuns

Completeaza detaliile de mai jos sau apasa click pe una din imagini pentru a te loga:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Schimbă )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Schimbă )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Schimbă )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Schimbă )

Connecting to %s